Actueel

Nieuws

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

De missie van de Rabobank: een duurzame woningmarkt Lokaal nieuws dinsdag 04 september 2018

De missie van de Rabobank: een duurzame woningmarkt

Een duurzaam huis is erg aantrekkelijk voor een woningeigenaar: een energiezuinige woning is waardevast en de energierekening is laag. Daarnaast levert het ook voor het milieu veel op. Als coöperatieve bank en  hypotheekverstrekker van Nederland wil Rabobank dan ook graag bijdragen aan het verduurzamen van de woningmarkt. Er zijn in ons land nog veel woningen met een energielabel C tot en met G. Volgens Europese afspraken moeten alle woningen en kantoren in Nederland vanaf 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat een gebouw minimaal zoveel energie moet opwekken als het verbruikt.

Of je nu een nieuwbouwwoning koopt of besluit je bestaande woning te verduurzamen, Rabobank Gooi en Vechtstreek kan in beide gevallen veel voor je betekenen. Alexandra de Jong, financieel adviseur voor ondernemers en particulieren, noemt de mogelijkheden:

Gratis HuisScan van Greenhome

Als je wilt weten wat voor je bestaande woning goede energiebesparende maatregelen zijn en hoeveel je daarmee kunt besparen, is de HuisScan van GreenHome ideaal. De scan geeft snel inzicht en je kunt makkelijk in contact komen met lokale ondernemers die de maatregelen voor je kunnen uitvoeren. Ook voor nieuwbouwwoningen kan GreenHome waardevolle adviezen geven.

Ruimere financieringsmogelijkheden

Doordat je met een energiezuinige woning lagere energielasten hebt, kun je onder bepaalde voorwaarden extra hypotheek krijgen op het inkomen en op de marktwaarde van de woning. De bank kan de leencapaciteit op basis van het inkomen met maximaal 9.000 euro verhogen. Alle nieuwbouwwoningen, gebouwd of nog te bouwen conform bouwbesluit 2012 of later, voldoen standaard aan deze norm. Op basis van de marktwaarde van de woning kan tot maximaal 106% gefinancierd worden. In het persoonlijk gesprek met je adviseur worden de mogelijkheden en voorwaarden hiervoor doorgenomen. De kosten voor energiebesparende maatregelen zijn zowel bij een bestaande woning als bij een nieuw te bouwen woning mee te nemen in de hypotheek.

Rabo Groendepot

Een Rabo Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen bij bestaande bouw. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld verschillende vormen van isolatie, energiezuinige kozijnen en deuren, hoog rendement beglazing (HR++), installatie voor warmteterugwinning en zonnepanelen.

Met dit bouwdepot heb je voor 24 maanden een rekening tot je beschikking waar je je duurzame verbouwing mee kunt betalen. Zolang je het geld niet gebruikt, ontvang je hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente. Met het Rabo Groendepot zit je niet direct vast aan een keuze betreffende specifieke maatregelen, maar kun je later nog bepalen aan welke energiebesparende voorzieningen je het geld wilt besteden.

Rabo Groen Hypotheek voor duurzame nieuwbouwwoningen

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met een GroenHypotheek krijg je tijdens je eerste rentevaste periode 0,5% korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Voor het aanvragen van een Rabo GroenHypotheek is een Groenverklaring nodig.

Overstappen op groene energie

In Nederland wordt slechts 6% van de energie duurzaam opgewekt en dat is erg weinig. Rabobank wil daar samen met haar klanten wat aan doen. Vraag naar de mogelijkheden om over te stappen naar de wind-, bio- of zonne-energie. Je kunt zelf kiezen van welke bron je groene energie afneemt en Vandebron regelt de overstap.

Raboinspiratieavond Duurzaam Wonen

Om je te informeren over het duurzaam (ver)bouwen van je woning organiseert Rabobank Gooi en Vechtstreek samen met GreenHome en andere duurzaamheidspartners de Inspiratieavond Duurzaam Wonen. De inspiratieavond vindt plaats op maandag 10 september 2018 in ons kantoor aan de Thebe 22 in Hilversum. Het programma vind je op onze site . Daar kun je je ook aanmelden.

Meer weten?

Wil je meer weten over duurzaam wonen en het verduurzamen van je woning? Of ben je benieuwd naar de financiële mogelijkheden hiervoor? Onze adviseurs bespreken het graag met je. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend. De adviseur kan dan ook samen met jou de HuisScan van Greenhome invullen. Je kunt ons bereiken op (035) 622 22 11 en via mail op financieeladvies.gvs@rabobank.nl .

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Blaricum.

Aanmelden